Veiligheid

Online werken biedt veel mogelijkheden maar brengt ook enkele gevaren met zich mee.  Leerlingen kunnen op malafide sites belanden en geconfronteerd worden met ongepaste inhoud.  Daarnaast bestaat ook het risico dat de functionaliteit van het toestel afneemt naarmate er ongewenste programma’s geïnstalleerd worden of de privacy kan geschonden worden door middel van zogenaamde spyware en malware.

Door onze keuze voor chromebooks vermijden we al deze gevaren.  Google gebruikt voor zijn educatieplatform een beschermde zoekrobot, de zogenaamde ‘safe search’.  Dankzij deze filter en de externe firewall die we op school gebruiken worden leerlingen thuis en op school niet geconfronteerd met aanstootgevende inhoud (bv. porno, racisme, goksites) en kunnen ze op school geen gebruik maken van gamesites.

De functionaliteit en snelheid van het toestel kunnen niet aangetast worden door de installatie van ongewenste software, spyware en malware aangezien installaties niet mogelijk zijn op een chromebook.  De privacy van de leerlingen wordt beschermd aangezien hun gegevens binnen het educatief platform van Google niet doorzocht worden voor commerciële doeleinden.
Binnen als buiten de les bieden we verschillende initiatieven aan om onze leerlingen en leerkrachten mediawijzer te maken.